Alles wat je moet weten over het voorlopig advies in groep 7

Hoewel het nog ver weg voelt, duurt het vanaf groep 7 niet lang meer totdat je kind naar de middelbare school gaat. Daarom geven veel basisscholen in groep 7 alvast een voorlopig schooladvies. Hoe bepaalt de juf of meester het advies en welke adviezen zijn er? Dat vertellen we in deze blog.

Waarom en wanneer is het voorlopig advies in groep 7?

Omdat de stap naar de middelbare school groot is, zijn jij en je kind hier al ver van tevoren mee bezig. Misschien ben je zelfs al aan het kijken welke school bij je kind past. Dat gaat een stuk makkelijker met een schooladvies, omdat sommige scholen daarmee afvallen en andere juist interessanter worden. Jij en je kind kunnen je dus gerichter oriënteren. Om hier op tijd mee te beginnen, krijgt je kind aan het einde van groep 7 een voorlopig advies.

Zo bepaalt de leerkracht het advies

Bij het vaststellen van het schooladvies gaat de juf of meester niet over 1 nacht ijs. Alle informatie over je kind vanaf groep 3 neemt de leerkracht hierin mee. Het gaat daarbij om de volgende 3 onderdelen.

1. De resultaten van alle schooljaren

Al vanaf groep 3 maakt je kind toetsen die zijn of haar leerontwikkeling meten. Aan de ene kant zijn dat methodegebonden toetsen. Die horen bij de verschillende vakken, zoals rekenen en begrijpend lezen. Dit zijn toetsen van de korte termijn, want ze gaan over de lesstof van de afgelopen weken of enkele maanden. Hiermee volgt de leerkracht de ontwikkeling van je kind op de voet, zodat hij of zij op tijd extra aandacht of juist moeilijkere oefeningen aan je kind kan geven.

Aan de andere kant maakt je kind onafhankelijke toetsen over meerdere vakken tegelijk. Deze gaan over de langere termijn en vinden daarom maar 2 keer per jaar plaats. Zo ziet de juf of meester hoe je kind zich ontwikkelt over een langere periode. Enkele voorbeelden zijn de Dia-, Cito- en IEP-toets. Bij het voorlopig advies van groep 7 neemt de leerkracht alle resultaten van de methodegebonden en onafhankelijke toetsen mee vanaf groep 3.

2. De werkhouding

Naast de toetsresultaten speelt ook de werkhouding van je kind een grote rol bij het schooladvies. Dat is de manier waarop je kind omgaat met de lesstof en opdrachten. Een goede werkhouding herken je aan:

  • Goede concentratie
  • Voldoende werktempo
  • Taakgericht bezig zijn
  • Nette werkomgeving
  • Goed samenwerken

Daartegenover staat een onvoldoende werkhouding, die zich uit in te weinig structuur in het schoolwerk, moeite met concentreren en een te laag werktempo. Je kind haalt in dat geval niet alles uit zichzelf. Belangrijk om te weten is dat de werkhouding evenveel meetelt voor het voorlopig advies als de toetsresultaten.

3. De motivatie

Geen enkel kind heeft een volledig perfecte werkhouding en resultaten. Daarom kijkt de leerkracht ook naar de motivatie van je kind. Hoe graag wil hij of zij de verbeterpunten aanpakken? Alleen als je kind gemotiveerd is, maakt hij of zij vooruitgang. Motivatie is dan ook een belangrijk onderdeel van het voorlopig advies in groep 7. De juf of meester bespreekt met jou en je kind waar hij of zij nog in kan verbeteren. Zo heeft je kind concrete doelen om aan te werken tot halverwege groep 8, als het definitieve schooladvies komt.

Alle schooladviezen op een rij

Je kind krijgt een enkelvoudig of meervoudig advies. Bij enkelvoudig gaat het om 1 schoolniveau en bij meervoudig om 2 schooltypes. Dit zijn alle mogelijkheden:

  • Praktijkonderwijs (pro)
  • Vmbo basisberoepsgerichte leerweg (vmbo bb)
  • Vmbo bb/ vmbo kb
  • Vmbo kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kb)
  • Vmbo kb/ vmbo gl-tl
  • Vmbo gemengde/ theoretische leerweg (vmbo gl-tl)
  • Vmbo gl-tl/ havo
  • Havo
  • Havo/ vwo
  • Vwo

Het voorlopig advies in groep 7 is niet bindend. Dat betekent dat de school het nog kan bijstellen in groep 8, bijvoorbeeld als je kind zich in de laatste periode volop heeft ontwikkeld. Toch blijkt vaak dat de leerkracht al een goede inschatting maakt bij het voorlopig advies, en dat het ongeveer hetzelfde blijft in groep 8. Uiteindelijk is het het belangrijkst dat je kind op de juiste plek terecht komt, waar hij of zij zich zo goed mogelijk verder kan ontwikkelen.

Een steuntje in de rug van Slimleren

Kan je kind nog wat hulp gebruiken bij rekenen, taal of spelling? Laat hem of haar dan thuis op het eigen tempo oefenen met Slimleren. Door elke week een uurtje te oefenen met onze software, werkt hij of zij achterstanden weg en haalt hogere schoolresultaten. Ook scheelt het je kind heel wat stress voor toetsen, omdat hij of zij de stof al kent. Zo is de kans groot dat je kind uiteindelijk het best passende voorlopig advies in groep 7 krijgt.

Ben je benieuwd hoe je kind Slimleren ervaart en wat het hem of haar oplevert? Probeer het dan nu een week gratis, zonder dat je ergens aan vastzit.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.