Waarom zijn buitenschoolse activiteiten zo belangrijk?

Meedoen met buitenschoolse activiteiten helpt bij de persoonlijke ontwikkeling van jouw kind. Hoe en op welke manieren gebeurt dat eigenlijk? In deze blog bespreken we alle voordelen en een aantal voorbeelden van buitenschoolse activiteiten.

Wat zijn buitenschoolse activiteiten?

Buitenschoolse activiteiten zijn bezigheden buiten de gewone lessen. Deze vinden plaats onder toezicht van de school. Ouders en leerkrachten organiseren ze, soms met hulp van de kinderen. Het doel van deze activiteiten is:

  • Plezier maken
  • Kennis opdoen
  • Leren organiseren
  • Groepsvorming
  • Sociale vaardigheden aanleren

Onder deze activiteiten vallen niet alleen excursies en schoolreisjes, maar ook sport en spel of culturele uitjes. Naast dat deze activiteiten leuk en leerzaam zijn, zorgen ze ook voor nieuwe hobby’s of nog niet ontdekte talenten. Zo heeft jouw kind misschien aanleg voor een balsport, kan hij of zij heel mooi zingen of is hij of zij goed in leiding geven. Bij buitenschoolse activiteiten komen kinderen erachter wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.

Focus op plezier op de basisschool

Op de basisschool gaat het vooral om plezier maken. Een aantal voorbeelden van buitenschoolse activiteiten op de basisschool zijn:

Sportdag

Op deze sportieve dag maakt je kind kennis met allerlei soorten sporten. Vaak gaat de school langs bij een lokale sportvereniging waar de kinderen verschillende sporten mogen proberen, lekker in de buitenlucht. Bewegen is gezond, en een sportdag laat zien dat het nog leuk is ook. Daarnaast zijn de kinderen de hele dag sociaal bezig, leren ze werken in teamverband en omgaan met winnen en verliezen.

Schoolreisje

Een schoolreisje is spannend, omdat het buiten het vertrouwde schoolplein plaatsvindt. De reis is vaak met een bus waar de kinderen heerlijk in kunnen keten. Of de klas gaat met de fiets onder begeleiding van een aantal ouders. Een schoolreisje draait meestal om plezier, maar heeft soms ook als doel de kinderen wat te leren. Zo gaat je kind de ene keer naar een grote speeltuin om lekker te spelen en de andere keer naar de kinderboerderij om meer over dieren te leren.

Toneelvoorstelling

Een toneelvoorstelling is een mooi creatief uitje. Het theater is een plek waar kinderen niet dagelijks komen. Daarom maakt het altijd indruk met de donkere zaal en grote theaterlampen. Er zijn veel leerzame jeugdtheatervoorstellingen waarin de acteurs op een leuke manier contact maken met de kinderen. Naast een leuke middag zorgt het ook voor meer creativiteit bij je kind.

Schoolmusical

Veel scholen organiseren in groep 8 een musical. Sommige kinderen kijken hier al jaren naar uit, andere willen zich het liefst onder het podium verstoppen. Het is hoe dan ook een mooi moment om iets te doen dat voor iedereen spannend is, namelijk op een podium staan. Dit geeft het zelfvertrouwen van je kind een enorme oppepper. Daarbij is het ook een mooie afsluiter van de basisschooltijd met de hele klas.

Focus op ontwikkeling op de middelbare school

Op de middelbare school gaat het naast plezier ook om persoonlijke ontwikkeling. Een aantal voorbeelden van buitenschoolse activiteiten op de middelbare school zijn:

Brugklaskamp

In de brugklas komt je kind in een klas met veel nieuwe kinderen van andere basisscholen. Veel middelbare scholen bieden daarom voor de start van het eerste jaar een brugklaskamp aan. Hier leren de kinderen elkaar en hun nieuwe leraren al een beetje kennen. Dit maakt de overgang van basisschool naar middelbare school net wat minder spannend. Op het brugklaskamp doen de kinderen mee aan activiteiten waarbij ze samenwerken en elkaar leren kennen tijdens sportactiviteiten en leuke spelletjes.

Excursie naar een museum

Een excursie naar een museum is een leerzaam uitje waarbij kinderen kennis maken met geschiedenis, wetenschap of kunst. Vaak zijn er rondleidingen speciaal voor kinderen, die hun aandacht beter vasthouden. Er zijn veel mooie musea in Nederland waar je kind veel leert en nieuwe interesses ontdekt.

Debatclub

Meedoen met een debatclub brengt veel nieuwe vaardigheden met zich mee. Zo leert je kind om goed te luisteren en zelf overtuigend voor een groep te spreken. Verder leert hij of zij om meerdere standpunten in te nemen over een onderwerp, ook als dit standpunt niet direct aansluit bij wat je kind zelf vindt. Deze vaardigheden komen in het latere leven zeker nog van pas.

Schoolfeest

Een middelbare schooltijd is natuurlijk niet compleet zonder schoolfeest. Tijdens deze sociale avonden dansen, kletsen en keten de kinderen met elkaar. Veel scholen hebben een feestcommissie waar ook leerlingen zich bij aan kunnen sluiten. Samen met leraren en wat oudere leerlingen leren zij dan wat het inhoudt om een groot evenement te organiseren. Daarna is het tijd om te genieten van het feest waaraan ze hebben meegeholpen.

Voordelen van buitenschoolse activiteiten

Buitenschoolse activiteiten hebben dus veel voordelen voor kinderen. Hun zelfvertrouwen groeit en ze ontdekken nieuwe vaardigheden en talenten. Ze verbreden hun interessegebied en leren van alles. Ze maken vrienden en leren hoe ze iets moeten organiseren. Het is, kortom, heel goed voor de persoonlijke ontwikkeling.

Probeer Slimleren gratis voor betere resultaten

Naast al deze leuke buitenschoolse activiteiten gaat je kind natuurlijk ook naar school. Slimleren helpt je kind met alle lesstof. Hij of zij kan gewoon thuis oefenen op zijn of haar eigen tempo. Als je kind dit elke week een uurtje doet, levert dit al hogere cijfers op. Hierdoor vermindert de stress, en gaat je kind zorgeloos mee naar alle buitenschoolse activiteiten.

Wil je eens uitproberen wat Slimleren jouw kind oplevert? Probeer het dan nu een week gratis, zonder dat je ergens aan vastzit.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.