Zo ondersteun je je kind en voorkom je bijles voor wiskunde

Heeft je kind op de middelbare school moeite met wiskunde? Maar heb je niet de mogelijkheid om hem of haar bijles voor wiskunde te laten volgen, of wil je dit voorkomen? Gelukkig zijn er veel andere manieren om je kind te ondersteunen bij dit vak. We delen 7 handige tips.

03-10-2024

Wat maakt wiskunde lastig?

Veel kinderen hebben moeite met wiskunde omdat het zo abstract is. Het is onzichtbaar, waardoor het lastig is om er een goed beeld van te krijgen en het te snappen. Ook zijn er veel vaardigheden nodig voor dit vak:

  • Problemen oplossen
  • Logisch nadenken
  • Creatief denken
  • Inzicht hebben

Het is dus niet zo gek dat je kind het moeilijk vindt. Met de volgende tips help je hem of haar hierbij.

1. Laat wiskunde zien in het dagelijks leven

Om wiskunde concreter te maken en tot leven te laten komen, helpt het als je kind er tijdens dagelijkse dingen mee bezig is. Laat je dochter bijvoorbeeld de korting op dat leuke shirt berekenen. Of laat je zoon afstanden en hoeken inschatten tijdens het voetbal. En bij het boodschappen doen vraag je je kind te berekenen wat het totaalbedrag is, met en zonder korting.

Een andere leuke activiteit is samen bakken en koken. Ook dit zit boordevol wiskunde: van hoeveelheden berekenen en omzetten van kilo’s naar grammen tot de kooktijd uitrekenen en omzetten van uren naar minuten. Zo krijgt wiskunde ook een positieve lading voor je kind.

2. Plan samen het huiswerk voor wiskunde

Het huiswerk waar ze het meest tegenop zien, stellen kinderen vaak het langst uit. Doet je kind het wiskundehuiswerk altijd als laatste, waardoor er te weinig of geen tijd voor overblijft? Plan het dan samen in, bijvoorbeeld op een paar vaste momenten in de week. Hierbij is het belangrijk om ruim de tijd te nemen, zodat er genoeg ruimte is om de stof te begrijpen en om via meerdere tussenstappen opgaven op te lossen. Zorg ook dat je kind een rustige, opgeruimde werkplek heeft zonder afleiding van een telefoon of tablet.

3. Bied hulp aan, maar niet te veel

Natuurlijk is het heel verleidelijk om je kind te helpen met zijn of haar huiswerk voor wiskunde. Toch is het niet verstandig om er bovenop te zitten. Voor je het weet, ben je zelf sommen aan het maken. Hoe meer je als ouder doet, hoe meer je kind het gevoel krijgt dat hij of zij het niet kan. Dat is rampzalig voor het zelfvertrouwen. Laat hem of haar daarom zoveel mogelijk zelf doen en uitvinden. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind per huiswerksessie 3 vragen mag stellen. Dat stimuleert hem of haar om de opdracht nog een keer te lezen en pas een vraag te stellen als het echt niet lukt zonder jouw hulp.

4. Beloon je kind

Uit onderzoek blijkt dat beloningen bij pubers beter werken dan straf. Je prikkelt je kind vooral met beloningen op de korte termijn. Beloof bijvoorbeeld samen een ijsje te gaan halen nadat die moeilijke opgave gelukt is. Of een extra lange gamesessie nadat het hoofdstuk klaar is. Of maak het lievelingseten van je kind klaar als er weer een middag wiskunde maken op zit. Dit helpt hem of haar om gemotiveerd te blijven.

5. Houd het positief

In het verlengde daarvan werkt positieve feedback ook beter dan negatieve. Zeg dus niet steeds dat je teleurgesteld bent over die onvoldoende voor wiskunde, maar dat je het knap vindt dat je kind zich inzet om zich te verbeteren. En word niet boos als een bepaald onderdeel telkens niet lukt, maar benadruk dat hij of zij al mooie stappen heeft gezet. Zulke complimenten geven je kind meer zelfvertrouwen en daarmee de motivatie om zijn of haar best te blijven doen.

6. Zorg dat je kind eerst de theorie beheerst

De wiskundetheorie is de basis van alle oefeningen daarna. Het is dus van belang dat je kind eerst de theorie bestudeert en begrijpt voordat hij of zij aan de opgaven begint. Laat hem of haar zelf een samenvatting of schema maken met alle formules en regels van het onderwerp. Zo verwerkt je kind de stof alvast en het is een goede bron om tijdens de oefeningen op terug te vallen.

Heeft je kind moeite met de theorie? Dan is het goed om formules en elementen in woorden te zeggen in plaats van in tekens. Zo klinkt het logischer, wat voor een beter begrip zorgt. Verder helpen praktische voorbeelden om de stof concreet te maken en beter te onthouden.

7. Ga thuis extra oefenen met Slimleren

Met de theorie als uitgangspunt zijn wiskunde-opgaven het allerbelangrijkst. Hier bestaan toetsen dan ook voor het grootste deel uit. Zorg daarom dat je kind hier de meeste tijd aan besteedt. Oefenen zorgt voor inzicht in de lesstof en een dieper begrip ervan. Ook komt je kind er pas tijdens het oefenen achter waar hij of zij op vastloopt en waar hulp bij nodig is.

In het algemeen geldt: hoe meer oefeningen je kind maakt, hoe beter en makkelijker het uiteindelijk gaat. Een goede optie hiervoor is het oefenmateriaal van Slimleren. De software geeft direct feedback en past zich automatisch aan het niveau van je kind aan. Daardoor steekt hij of zij veel op en wordt online wiskunde oefenen nog leuk ook.

Bovendien is de prijs heel laag vergeleken met de kosten van bijles voor wiskunde. Slimleren kost namelijk nog geen 10 euro per maand, waarmee je kind onbeperkt toegang krijgt tot alle 455 leerdoelen van wiskunde én alle andere vakken op alle niveaus. Elke week een uurtje oefenen zorgt al voor betere resultaten.

Lees meer over wiskunde oefenen met Slimleren en probeer het direct een week gratis, zonder dat je ergens aan vastzit.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.