5 tips om je voor te bereiden op het adviesgesprek in groep 8

Voor je kind en voor jou als ouder is groep 8 een bijzonder schooljaar. Een spannend moment is het adviesgesprek in groep 8. Hoe zit het precies met deze gesprekken en hoe bereid je je hier als ouder het beste op voor? We geven 5 tips, zodat je met een gerust hart het gesprek in gaat.

16-12-2024

Wanneer is het adviesgesprek in groep 8?

In het laatste schooljaar van de basisschool krijg je te maken met niet 1, maar 2 adviesgesprekken. De eerste vindt plaats in januari. Hierin bespreekt de leerkracht met jou en je kind wat het voorlopige schooladvies is. De docent baseert zich daarbij op de ontwikkeling van je kind door de jaren heen, waaronder:

  • Toetsresultaten
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Werkhouding
  • Motivatie
  • Plannen en organiseren

Na het voorlopige advies maakt je kind in februari de doorstroomtoets. Dan volgt in maart het tweede adviesgesprek met het definitieve schooladvies voor het voortgezet onderwijs. De laatste stap is dat je kind zich eind maart aanmeldt op een middelbare school. Hieronder delen we 5 tips om je voor te bereiden op de adviesgesprekken in groep 8.

1. Ga na wat je kan verwachten

Als je voor het eerst bij een adviesgesprek in groep 8 bent, is het ook voor jou als ouder spannend. Want hoe gaat zo’n gesprek eigenlijk in z’n werk? Vraag daarom aan de leerkracht van je kind wat je precies kan verwachten. Stel al je prangende vragen, bijvoorbeeld hoe lang het gesprek duurt en welke onderwerpen aan bod komen. Zo kom je tijdens het adviesgesprek niet voor verrassingen te staan.

2. Verdiep je in middelbare schoolniveaus

Voordat je het gesprek ingaat, is het handig als je op de hoogte bent van alle niveaus in het voortgezet onderwijs. Zo weet je precies waar de leerkracht het over heeft als hij of zij bijvoorbeeld begint over vmbo bb, vmbo kb en vmbo gl-tl. Zoek ook informatie op over enkelvoudige (1 schoolniveau) en meervoudige (2 schoolniveaus) adviezen. Door je hier van tevoren in te verdiepen, snap je tijdens het adviesgesprek direct waar het over gaat. Daardoor is er meer tijd om het over je kind te hebben.

3. Kijk alvast naar middelbare scholen

Daarnaast is het een goed idee om alvast te kijken welke middelbare scholen interessant zijn voor je kind. Sommige scholen richten zich bijvoorbeeld vooral op groen en dieren, terwijl andere zich specialiseren in techniek. En dan heb je op allerlei scholen ook nog speciale klassen. Denk aan sportklassen voor kinderen die graag bewegen en expressieklassen waar je kind veel doet met drama en muziek. Met zoveel opties is een keuze maken vaak lastig.

Als je al voorkennis hebt over de mogelijkheden, kan je tijdens het adviesgesprek aan de leerkracht vragen of hij of zij een bepaalde school of klas bij je kind vindt passen. Het perspectief van de docent helpt jou en je kind om uiteindelijk een goede keuze te maken.

4. Neem de prestaties van je kind nog eens door

Natuurlijk weet je in grote lijnen hoe je kind ervoor staat op school. Toch is het handig om voor het adviesgesprek in groep 8 eerdere rapporten nog eens te bekijken. Daar vind je niet alleen de resultaten per vak, maar ook informatie over de werkhouding en motivatie van je kind. Dit kan je gebruiken om inhoudelijke vragen te stellen aan de docent. Bijvoorbeeld: ‘mijn kind heeft een wat lager resultaat voor rekenen, maar haar motivatie is wel hoog. Denk je dat ze mee kan komen op schoolniveau X?’

5. Schrijf van tevoren je vragen op

Hoe goed je ook bent voorbereid op het adviesgesprek in groep 8: waarschijnlijk zit je alsnog met vragen. De kans is groot dat je die tijdens het gesprek vergeet, omdat je opgaat in wat de leerkracht te zeggen heeft. Schrijf daarom vooraf al je vragen op en neem ze mee naar het gesprek. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Is er rekening gehouden met alle lesuitval en lerarenwisselingen?
  • Hoe zwaar wegen bepaald gedrag en toetsresultaten mee bij het advies?
  • Is in het advies meegenomen dat mijn kind door persoonlijke omstandigheden niet op zijn of haar best kon presteren?

Met deze tips kan je een gelijkwaardig en goed geïnformeerd adviesgesprek voeren met de docent.

Een passend adviesgesprek in groep 8 dankzij Slimleren

Kan je kind nog wat hulp gebruiken bij rekenen, taal of spelling? Laat hem of haar dan thuis op het eigen tempo oefenen met Slimleren. Door elke week een uurtje te oefenen met onze software, werkt hij of zij achterstanden weg en haalt hogere schoolresultaten. Ook scheelt het je kind heel wat stress voor toetsen, omdat hij of zij de stof al kent. Zo is de kans groot dat je kind het best passende advies krijgt tijdens de adviesgesprekken in groep 8.

Ben je benieuwd hoe je kind Slimleren ervaart en wat het hem of haar oplevert? Probeer het dan nu een week gratis, zonder dat je ergens aan vastzit.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.