Ouderbetrokkenheid op school: waarom het zo belangrijk is

Wist je dat je als ouder een belangrijke invloed hebt op het leerproces van je kind? De ontwikkeling van jouw zoon of dochter gebeurt niet alleen thuis of op school: het is een samenwerking. Ontdek in dit artikel wat ouderbetrokkenheid in het onderwijs precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.

27-03-2025

Wat is ouderbetrokkenheid?

Ouderbetrokkenheid betekent dat je als ouder een grote rol speelt bij de ontwikkeling van je kind op school. Denk bijvoorbeeld aan interesse tonen in de schooldag, ouderavonden bijwonen, goed contact hebben met leraren en helpen met het huiswerk. Er zijn verschillende niveaus van ouderbetrokkenheid, die we hieronder uitleggen.

3 verschillende niveaus

Als ouder draag je op allerlei manieren bij aan de schoolervaring van je kind. Dit begint thuis, maar kan ook op school. Er zijn 3 niveaus van ouderbetrokkenheid:

  • Positieve thuissituatie: Hierbij zorg je voor een goede sfeer in huis. Dit stimuleert ook een positieve sfeer buiten de deur, waaronder op school.
  • Helpen met huiswerk: Hierbij help je waar mogelijk bij het maken van huiswerk. Dit moedigt je kind aan om er zelf ook actief aan te werken.
  • Helpen op school: Hierbij ben je betrokken bij activiteiten op school. Op deze manier toon je op locatie interesse in wat je kind daar doet.

Wil je nog meer betrokken zijn bij de ontwikkeling van je kind op school? Na ouderbetrokkenheid komt ouderparticipatie:

  • Ouderparticipatie: Hierbij sluit je je aan bij een club op school, zoals de ouderraad of medezeggenschapsraad. Zo heb je een directe invloed op hoe het er op school aan toe gaat en daarmee op de ontwikkeling van je kind.

Het verschil tussen ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie

Ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie hebben hetzelfde doel: bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Het grootste verschil is dat ouderbetrokkenheid zich meer richt op ondersteuning van je kind en ouderparticipatie meer op actieve deelname binnen de school. Ouderbetrokkenheid is bijvoorbeeld het emotioneel ondersteunen van je kind in moeilijke tijden thuis of op school. Je helpt je kind met huiswerk, problemen en zijn of haar algemene gezondheid van lichaam en geest.

Ouderparticipatie gaat verder dan je eigen kind. Je werkt als ouder actief mee aan de kwaliteit van het onderwijs. Je doet bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op de school van je kind, zoals voorlezen of meegaan met excursies. Of je doet mee aan klassenactiviteiten en mentoravonden, organiseert evenementen en/of wordt lid van de ouderraad.

Waarom is ouderbetrokkenheid belangrijk?

Actief bezig zijn met de ontwikkeling van je kind is niet alleen goed voor je persoonlijke band met hem of haar. Ouderbetrokkenheid in het onderwijs is ook belangrijk voor:

  • Goede cijfers: Je motiveert je kind bij het maken van huiswerk en stimuleert hem of haar om goed te leren. Dit draagt bij aan betere schoolresultaten.
  • Zelfverzekerd zijn: Je toont interesse in het schoolleven van je kind. Dit geeft hem of haar een gevoel van waardering en zelfvertrouwen.
  • Positieve sfeer op school: Je hebt goed contact met leraren en werkt goed samen. Dit zorgt voor een gemoedelijke sfeer.
  • Betere opvoeding: Je werkt samen met de school aan de opvoeding van je kind. Dit heeft een positief effect op het leerproces en de persoonlijke ontwikkeling.
  • Positieve schoolervaring: Je bent betrokken bij activiteiten op school. Dit geeft je de kans om ook andere kinderen een positieve schoolervaring te geven.

Ouderbetrokkenheid op de basisschool en middelbare school

Op de basisschool en middelbare school ziet ouderbetrokkenheid er anders uit. In beide fases is het belangrijk, maar op de middelbare school krijgt het een andere vorm. Hieronder zetten we de verschillen op een rij:

  • Meer vs minder op school: Op de basisschool ben je meer aanwezig op school. Denk aan ouderavonden bijwonen, helpen met schoolactiviteiten en meegaan met excursies. Op de middelbare school is je kind al veel zelfstandiger. Er zijn minder schoolactiviteiten en uitstapjes waar de hulp van ouders bij nodig is.
  • Meer vs minder contact met leraren: Op de basisschool heb je regelmatig persoonlijk contact met leraren om de ontwikkeling van je kind te bespreken. Op de middelbare school verloopt het contact vaker via e-mail en ben je minder op school. Het contact is minder persoonlijk doordat docenten meer leerlingen hebben dan op de basisschool.
  • Samenwerken vs zelfstandigheid aanmoedigen: Op de basisschool ben je actiever betrokken. Je werkt samen met de school aan de ontwikkeling van je kind. Op de middelbare school stimuleer je je kind juist om zelfstandiger te worden. In deze fase steun je hem of haar meer vanuit huis. Je staat dus op wat meer afstand van de school.

Zet Slimleren in voor de ontwikkeling van je kind

Een leuke manier om je kind te helpen met schoolwerk is de software van Slimleren. De software is voor kinderen van groep 5 t/m 8 van de basisschool en klas 1 t/m 3 van de middelbare school. Met leerstof voor elk niveau oefent je kind gemakkelijk en op het eigen tempo.

Door een uurtje per week met Slimleren te oefenen, blijven de kernvakken zoals Nederlands, rekenen en Engels op een goed niveau. Je kind heeft meer plezier tijdens het leren, waardoor hij of zij gemotiveerd blijft en met zelfvertrouwen naar school gaat.

Benieuwd of het iets is voor je kind? Probeer Slimleren 1 week gratis zonder dat je eraan vast zit.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.