Hoe ga je als ouder om met het definitieve schooladvies?

Het definitieve advies voor de middelbare school in groep 8 is een spannende mijlpaal voor jou en je kind. Dit officiële moment is de eerste stap richting het voortgezet onderwijs. Welke adviezen zijn er en hoe ondersteun je je kind voor, tijdens en na het adviesgesprek op school? Lees in dit artikel alle do’s en don’ts.

31-03-2025

Verschillende adviezen voor de middelbare school

Het adviesgesprek is een moment tussen de juf of meester, je kind en jou als ouder. In januari ontvangt hij of zij een voorlopig advies. In februari volgt de doorstroomtoets en in maart hoort je kind definitief op welk leerniveau hij of zij aan de middelbare school mag beginnen. Als ouder bereid je je voor op dit gesprek door je in te lezen in de verschillende onderdelen van het advies:

Leerniveaus

Het belangrijkste gespreksonderwerp is natuurlijk het advies voor het niveau op de middelbare school. Dit is de basis voor het kiezen van een aansluitende school. Zorg dat je als ouder weet waar de leraar het over heeft, als deze over vmbo kader-tl advies of havo-vwo advies begint. Ben je hier nog niet zo in thuis? Lees in ons artikel alles wat je moet weten over middelbare schoolniveaus.

Enkel versus dubbel advies

Als je kind een duidelijk leerniveau heeft (zoals havo), dan spreken we over een enkel advies. Als je kind tussen 2 niveaus in zit (bijvoorbeeld havo en vwo), dan krijgt hij of zij een dubbel advies. Met een enkel advies komt je kind in een homogene brugklas terecht en met een dubbel advies in een combinatieklas. Wil je meer weten over wat dit inhoudt en wat de voordelen van beide zijn? Ontdek het in onze blog over combinatie- en homogene klassen.

Voorzichtig versus kansrijk advies

Als de docent twijfelt tussen 2 leerniveaus, dan neemt deze factoren zoals sociaal-emotionele ontwikkeling, werkhouding, motivatie en planningsvaardigheden mee in het advies. De juf of meester is verplicht om het hogere niveau (kansrijk) te adviseren, tenzij er goede argumenten zijn om het lagere niveau (voorzichtig) aan te raden.

Kan het definitieve advies lager zijn dan het voorlopige advies?

De doorstroomtoets kan net het verschil maken tussen het voorlopige advies en het definitieve advies. Maar de school mag nooit een lager niveau adviseren dan het voorlopige advies. Het niveau kan in het definitieve schooladvies dus alleen hoger worden. Toch is het soms zo dat jij of je kind een ander niveau hadden verwacht. Dat voelt als een verrassing of zelfs als een teleurstelling. Zo ga je hier het beste mee om:

  • Do – Luister naar je kind: Vraag hoe hij of zij zich voelt over dit advies en toon begrip voor de situatie. Is je kind onzeker of teleurgesteld? Praat hier dan tijdens het gesprek met de leraar over. Als je kind achter het advies staat, laat dan merken dat je hem of haar hierin steunt.
  • Don’t – Reageer niet uit emotie: Geef negatieve emoties niet de overhand in het gesprek en zorg dat je kalm blijft. Laat het advies eerst bezinken. Zet daarna al je vragen op een rij en vraag op een later moment een 1-op-1 gesprek aan met de leraar.

Wat als je kind het niet eens is met zijn of haar advies?

Wil je kind een bepaalde opleiding volgen of is hij of zij simpelweg gemotiveerd om op een ander niveau dan het advies te leren? Het definitieve advies in groep 8 is bindend. Toch kan de leraar het in sommige gevallen aanpassen, als hier goede argumenten voor zijn. Zo ga je hiermee om:

  • Do – Ga flexibel om met het advies: Neem het advies serieus, maar overleg ook over andere mogelijkheden. Vraag bijvoorbeeld naar extra begeleiding of bijscholing als dat nodig is.
  • Don’t – Vergelijk je kind niet met anderen: Elk kind is uniek. Focus op de kwaliteiten van jouw kind en bespreek samen met de leraar welke leerweg het best aansluit bij zijn of haar ontwikkeling.

Hoe ga je van het advies naar de juiste middelbare school?

Met het definitieve advies op zak is het tijd om een middelbare school uit te kiezen. Eind maart moet je kind zich inschrijven op een school. Ondersteun je zoon of dochter in deze zoektocht door mee te denken en zoeken. De school moet aansluiten bij de wensen en ambities van je kind. Zo ga je hier het beste mee om:

  • Do – Laat de beslissing aan je kind over: Help door te adviseren, maar geef je kind de ruimte om zelf de knoop door te hakken. Zo weet je zeker dat je kind achter de keuze staat.
  • Don’t – Oefen geen druk uit: Vermijd het sturen naar een school die jij zelf het beste vindt. Geef je kind de ruimte om eigen talenten te ontdekken en op basis daarvan te kiezen.

Begin goed voorbereid aan de middelbare school met Slimleren

Wil je dat je kind met een goed gevoel aan de middelbare school begint? Met de software van Slimleren spijkert hij of zij op het eigen tempo kennis bij van onder andere taal en rekenen. Vanuit huis oefent je kind elke week een uurtje, om scherp te blijven in deze vakken. Door extra te oefenen, bouwt je kind zelfverzekerdheid op over zijn of haar schoolwerk. Toetsen zijn ook minder spannend, omdat hij of zij de stof al goed kent.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Slimleren en wil je weten of het iets voor je kind is? Probeer Slimleren nu een week gratis, zonder dat je ergens aan vastzit.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.