7 tips om je kind voor te bereiden op de doorstroomtoets

De doorstroomtoets in groep 8 komt eraan. Dat is niet alleen spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Hoe bereid je hem of haar het beste voor? Met deze 7 tips is je kind tijdens de doorstroomtoets niet alleen ontspannen, maar ook nog eens vol zelfvertrouwen.

12-03-2024

1. Leg je kind zo min mogelijk druk op

Als je kind het gevoel heeft dat er veel afhangt van deze toets, dan geeft dat veel stress. Leg daarom uit dat de juf of meester al weet wat hij of zij kan. Het voorlopige schooladvies van januari is namelijk gebaseerd op de eerdere prestaties, werkhouding en zelfstandigheid. De toets meet dit nog een keer voor de zekerheid. En het definitieve schooladvies kan de juf of meester alleen naar boven bijstellen, niet naar beneden. Op deze manier stel je je kind gerust en voelt hij of zij zo min mogelijk druk.

2. Zorg voor afleiding

Hoe hard je je best ook doet, de doorstroomtoets blijft vaak toch door het achterhoofd van je kind spoken. Het is dan ook een goed idee om in de weken voor de toets voor leuke afleiding te zorgen. Bedenk gezellige activiteiten om na schooltijd of in het weekend te doen, zoals:

  • Lekker bewegen door bijvoorbeeld te schaatsen, zwemmen of voetballen
  • Een goed boek lezen
  • Samen lekkernijen bakken
  • Een filmavond houden

3. Wees geïnteresseerd in je kind

Vraag in aanloop naar de doorstroomtoets regelmatig hoe het met je kind gaat en hoe hij of zij zich erover voelt. Hierdoor kan je kind ontladen en de eventuele spanning van zich af praten. Geef hem of haar ook regelmatig een compliment voor zijn of haar inzet en ontwikkeling. Dat geeft het zelfvertrouwen een boost. Maar let op: begin niet te vaak over de toets, want dat zorgt juist voor meer spanning. Zie het als een gewoon gesprek vanuit interesse.

4. Geef je kind gezond eten

Natuurlijk is gezonde voeding altijd belangrijk, maar in aanloop naar de doorstroomtoets nog meer. Voedzame maaltijden en tussendoortjes geven je kind namelijk een goed gevoel en zorgen voor de broodnodige energie om de toets te maken. Kies bijvoorbeeld voor:

  • Bruine of volkoren boterhammen
  • Fruit
  • Rijstwafels

5. Zorg voor voldoende rust en slaap

Wat ook energie geeft, is uitgerust zijn. Met andere woorden: wees in de toetsweek wat strenger op de bedtijd, zodat je kind minimaal 8 uur slaap per nacht krijgt. Plan daarnaast niet elke dag na school allerlei activiteiten in, maar zorg voor een goede balans. Verder is het verstandig om je kind een half uur voor het slapen gaan niet meer naar schermen te laten kijken. Zo valt hij of zij sneller in slaap.

6. Beloon je kind na de toets

Zit de doorstroomtoets erop? Hoera, tijd om het te vieren! Laat je kind kiezen wat hij of zij graag wil doen. Maak er iets gezelligs van en combineer het bijvoorbeeld met een lekkere lunch of het favoriete avondeten van je kind. Het is ook fijn als je hem of haar een compliment geeft, zodat hij of zij een goed gevoel overhoudt aan de toets.

7. Laat je kind oefenen met Slimleren

Je kind gaat op de fijnste manier door de doorstroomtoets heen met zo min mogelijk stress en faalangst en zoveel mogelijk zelfvertrouwen. De oefensoftware van Slimleren helpt om de spanning voor de toets weg te nemen. Je kind oefent op een leuke manier alle onderwerpen van taal, spelling en rekenen, waardoor hij of zij de stof door en door kent als het zover is. Dat maakt de kans op een goede score en passend schooladvies een stuk groter. En het kan gewoon thuis.

Wil je eens uitproberen wat Slimleren jouw kind oplevert? Probeer het dan nu een week gratis, zonder dat je ergens aan vastzit.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.