Uitdaging
Er wordt weleens onderzoek gedaan naar kenmerken binnen een samenleving, ook wel een populatie genoemd.
Je kunt je bijvoorbeeld afvragen wat voor een schoenmaat mensen hebben, hoe lang ze zijn of hoe zwaar ze zijn. Wat nog interessanter is, is om te onderzoeken of er een verband is tussen kenmerken; oftewel hangen kenmerken met elkaar samen? Kun je als je informatie over een kenmerk hebt iets over een ander kenmerk zeggen? Bijvoorbeeld: hebben lange mensen een grote schoenmaat?
Dit soort verbanden worden vaak bekeken in een spreidingsdiagram, waar we in deze theorie op in gaan.
Methode
Als je informatie hebt over twee kenmerken kun je deze in een spreidingsdiagram zetten. In de figuur zie je zo'n spreidingsdiagram.
Van een aantal inwoners van Amsterdam is op de horizontale as de schoenmaat en op de verticale as de lengte af te lezen. De punten stellen de inwoners van Amsterdam voor. De verzameling van deze punten in het spreidingsdiagram noemen we ook wel een puntenwolk.
Ieder punt in het spreidingsdiagram staat recht boven een bepaalde waarde op de x-as en ter hoogte van een bepaalde waarde op de y-as. Zo kun je voor de iedere waarneming (in dit geval een inwoner) zien welke waarden zijn vastgesteld (schoenmaat en lengte van de inwoner).